Проектиране и изграждане на сауна

Проектиране и изграждане на сауна 588

Възможно ли е човек сам да проектира и изгради своята сауна? Този въпрос си задават много от хората, решили да построят своя собствена сауна. Ако сте решили, че

– искате да водите здравословен начин на живот
– искате да ползвате сауна по всяко време на денонощието
– искате да ползвате сауна с Вашето усещане за температура и влажност
– искате да релаксирате пълноценно в сауна, без да се смесвате с други полуголи хора,то Вие сте готови да построите своя собствена сауна.В съвременния свят това начинание се оказва малко трудоемко и на ниска цена в сравнение с ползите, които ще Ви донесе.

В тази статия ще се опитаме да опишем етапите в проектирането и изграждането на една сауна, базирайки се на дългогодишния ни опит.

ПРОЕКТИРАНЕ

Първото нещо, което трябва да си изясните, е колко човека смятате, че ще използват едновременно сауна. Имайте предвид, че един сауна цикъл трае между 60 и 90 минути.

Колкото по-малка е сауната, толкова по-малки са разходите по нея. Желателно е да имате пейки на поне две нива, като на едното да можете да се излегнете.

ИЗГРАЖДАНЕ

1.Под

Подът на сауната трябва да е с нехлъзгаща се облицовка, която може да се почиства/ теракот, гранитогрес и т.н./. Върху пода на местата, където се стъпва, се поставя дървена скара. Ако монтирате печка с парогенертор, трябва да монтирате сифон в сауната и да оставите извод за водата от парогенератора под печката. Съобразете, че водата от парогенератора е с температура около 100 °C,

2.Вентилация


Вентилацията в сауната е възможно да бъде естествена и принудителна

– при естествена вентилация се оставя входящ отвор (А) под печката с размер 50-100мм. или под вратата. Изходящият отвор трябва да е на срещуположната стена (В), за да може въздухът в сауната да се движи на принципа на конвекцията .

– при принудителната вентилация се оставя входящ отвор (А) под печката с размер 50-100мм над печката . Изходящият отвор трябва да е на срещуположната стена (В)

Препоръчва се 6 кратен обмен на въздуха за 1 час.

3.Конструкция

За конструкцията обикновено се използва сух дървен профил с размери 45х45мм. Полетата за захващане на облицовъчния материал се правят с размери около 500х500мм.- зависят от височината на сауната. На местата за закрепване на пейките и печката се прави допълнително укрепване .

4. Изолация

За топлоизолация се използва каменна вата -50 мм. Монтира се в направените полета от бичмета .За пароизолация се използва алуминиево фолио .Снадките на фолиото се запечатват с алуминиево фолио . Целта е да се създаде пълна паронепроницаемост за да се съхрани влагата в сауната и да се предпази конструкцията.

5.Облицовка

За облицовка на стените и тавана се използва специален профилиран дървен материал с удължен нут и перо. Дървеният материал се обработва по специфичен начин, за да избегнат механични промени от високата температура в сауната .При захващането на профилирания материал за конструкцията не трябва да има видими пирони.На фугите между стените и тавана се монтират ъглови первази.

6.Пейки и печка

Следващият етап е да изработите и монтирате пейки на местата, на които сте направили допълнително укрепване в конструкцията.

При монтажа на печката спазвайте всички изисквания на завода производител.

7. Врата, осветление, отдушници и аксесоари

Към вратите за сауна има основни изисквания:

– да имат мин. 20 % остъкляване с термоустойчиво стъкло
– да се отварят „извън“ сауната
– да нямат заключващи се механизми
– да се отварят с „бутане“

Осветлението в сауна трябва да издържа на температура над 200 °C

Изработете и монтирайте скарата за под . За по лесно почистване тя трябва да заема само местата, където можете да стъпите.

Изработете и монтирайте решетката на печката, като спазвате всички изисквания на завода производител.
Монтирайте решетките на отдушниците.

Монтирайте аксесоарите. Основните, които са ви необходими са термометър, хигрометър, пясъчен часовник, ведро, черпак, аромат.
В заключение можем да кажем, че всеки по-сръчен човек може сам да проектира и изработи своята сауна. За хората от Северните страни е въпрос на престиж всеки да направи своя собствена сауна.

Но дали ще си направите сауна сами или ще се доверите на професионалисти е въпрос на избор важното е, че ползите за здравето и удоволствието са огромни.

 


Монтаж и поддръжка на сауни. Резервни части за сауни


Напишете ключова дума и натистенете enter

Вашата поръчка

Нямате артикули в количката.