Поддръжка и експлоатация на сауна

Поддръжка и експлоатация на сауна 2

Вече сте горд собственик на сауна и искате тя да ви служи дълго и вярно? Tогава прочетете внимателно тази статия и спазвайте съветите, които сме научили от дългогодишната ни практика в тази област .

Печка

Печката е сърцето на сауната.  Обикновено в сауните се използват електрически печки с различна мощност, съобразени с обема на сауната . Правилната поддръжка и експлоатация на печката гарантира нейната безпроблемна работа и дълъг период на ползване. Ето някой практични съвети за тази дейност:

 • На захранващия кабел на печката трябва да бъде монтирана дефектно – токова за щита, оразмерена съобразно мощността на печката .
 • Винаги използвайте вулканични камъни. Подходящите  типове  са Peridotite, Olivine-Dolerite и Olivine  с големина  между 5–10 см в диаметър .
 • Избършете прахта от камъните,  преди да  ги  поставите  в  печката.

При поставянето на камъните в печката  имайте предвид следното:

 • Не изпускайте камъни върху нагревателите.
 • Не натискайте  камъните при поставянето им между нагревателите.
 • Нареждайте камъните така, че между тях да остава свободно пространство, за да може въздухът да циркулира.

Поддръжка и експлоатация на сауна

 • Нареждайте камъните така, че да се придържат един друг, вместо тежестта им да пада върху нагревателите на печката.
 • Не използвайте печка без  камъни.
 • Не трябва да се поставят каквито и да било предмети между камъните или в близост до печката, пречещи на циркулацията на въздуха.
 • В следствие на големите температурни амплитуди камъните за сауна се разместват и пропукват .На всеки 300 работни  часа на печка та изваждайте камъните , отстранявайте всички части от камъни от дъното на печката  и подменяйте раздробените камъни с нови.Количеството камъни  в печката  винаги трябва да  отговаря на предписаното от производителя.

Когато печката се ползва за първи път, нагревателите и камъните отделят миризма. За да отстраните миризмата , първите 2-3 пъти пуснете сауната в работен режим ,без да я използвате  и проветрете.

Ако печката Ви е с вграден терморегулатор и таймер,  не използвайте таймера за изключване , а монтирайте прекъсвач извън сауната . Таймерът се върти  само по посока на часовниковата стрелка  и  никога наобратно.

Поддръжка и експлоатация на сауна 1

В следствие на високата температура въздухът в сауната се „изсушава“ . Не се препоръчва относителната влажност на въздуха да е  под  15%. Обикновено  влажността се регулира чрез поливане на камъните на печката с вода .При поливане на камъните спазвайте някои основни правила :

 • Камините се поливат само след като печката е работила поне 1 час.
 • Винаги поливайте камъните с черпак с обем < 100 мл.Водата трябва да се изпарява, без да достига до реотаните.
 • Никога не поливайте камъните с вода, ако в близост до печката има хора – горещата пара може да ги изгори.
 • Водата, с която се поливат камъните трябва да отговаря на изискванията за чиста питейна вода.
 • Във водата се допуска да се прибавят само единствено специални  аромати, предназначени да се използват в сауна.

ОБЛИЦОВКА

Вътрешната страна на сауната обикновено се състои от няколко елемента: дървена обшивка , остъкляване , декоративна каменна стена зад печката,солни тухли  и под.
Дървената обшивка за сауна е фабрично обработена за използване в такъв тип помещение.
При грижата за дървената повърхност трябва да се спазват някои основни правила:

– сауната трябва редовно да се проветрява след използване .За целта отворете широко клапите за вентилацията и вратата . Ако сауната е с принудителна вентилация, включете  вентилатора. При относителна влажност на въздуха над 80% включвайте печката поне веднъж седмично на 100⁰С, за да намалите влажността.Дървената обшивка  се почиства  поне веднъж седмично с дезифектант за сауна .Ако след тази обработка има все още петна, те се отстраняват с фина шкурка.Ако от някой смолен канал потече смола, сауната се оставя да изстине .Изчаква се смолата да се втвърди и се отстранява с ножче , след което мястото се обработва с фина шкурка и спирт.

Остъкляването на сауната се прави със закалено термостъкло. Тъй като при закаляването  стъклото става доста крехко, избягвайте  натиск и почуквания.Почистването трябва да става внимателно с препарат за стъкла и мека кърпа.Редовно проверявайте за луфтове между стъклото на врата и касата . Вратата трябва да се затваря плътно, за да не губите голямо количество топлина .

Декоративна каменна стена зад печката се почиства само с вода и дезифектант за сауна

Солните тухли се забърсват с полусуха мека  кърпа и дезифектант, тъй като са силно хигроскопични, да се избягва мокрене с вода, да се спазва относителната влажност на въздуха да  не надвишава 80% за продължително време.

На  пода  на сауната обикновено се поставя нехлъзгаща се облицовка/ теракот, гранитогрес  и т.н../, която да е лесна за почистване . Върху нея  на местата, където се стъпва, се монтира дървена скара.Дървената скара се почиства с мека  кърпа и дезифектант за сауна .При силни замърсявания се шлайфа с фина шкурка .При  почистване на пода извадете дървената скара извън сауната и след това забършете облицовката, като внимавате да не мокрите дървените стени.

ПЕЙКИ , ОБЛЕГАЛКИ И ВЪЗГЛАВНИЧКИ

Пейките, облегалките и възглавничките  в  сауната обикновено се изработват от абачи “abachi” / бананово дърво/ . То е меко, поресто, с  ниска плътност -350кг/куб.м. и  не  задържа топлина.

При използването на сауната ползвайте подложки за сядане или кърпи .След  всяко използване на сауната забърсвайте пейките, облегалките и възглавничките  с дезифектант.Ако има места с петна, почистете с фина шкурка и след това забършете с дезифектант за сауна. Винаги използвайте препарати, разработени за сауни.

В заключение нека обобщим някои основни неща:

Сауната е създадена, за да Ви дарява със здраве и удоволствие.

Животът на сауната е както на всички мебели и електроуреди.

С времето и използването материалите ще  се състарят.

Правилната поддръжка ще  увеличи  значително живота на сауната и ще намали разходите за ремонтни дейности


Монтаж и поддръжка на сауни. Резервни части за сауни


Напишете ключова дума и натистенете enter

Вашата поръчка

Нямате артикули в количката.